Bungk Image Map

Dans

Dans är att uttrycka sig med rörelser. I tysthet eller till rytmer, ljud eller musik. En ordlös kommunikation. Men inte alltid förstås. Ibland innehåller den talade repliker och nästan ingen rörelse alls. Danskonsten finns överallt idag – i teverutan, på Youtube och i det offentliga rummet. Man kan anmäla sig till en dansskola för att bli dansare men minst lika många unga dansare tränar hemma.

Dans är en global och medial konstform som ger koreografiska förslag till hur vi kan uttrycka oss själva. Dans blir vad man gör den till och kan vara extremt olika saker. Gemensamt för nästan all dans är att den är öppen för tolkning. Vad du känner och tänker är upp till dig.  Genom dansen kan du  göra just det: känna, tänka och uppleva någonting nytt! Danskonsulentverksamheten vid

NorrlandsOperan arbetar för danskonstutveckling i hela Västerbotten. Hit kan du vända dig när du vill arrangera dans, se dans på scen, presentera dans för ung publik, dansträna för egen del, eller utvecklas som professionell utövare och få stöd, tips eller råd. Du kan läsa mer om Dans i Västerbotten här.

I Skolan

Inom Dans i Västerbotten har vi ett särskilt fokus på aktiviteter och insatser som når ut till eller engagerar barn och unga.

Dans kan enkelt kopplas till andra skolämnen genom teman som kultur, identitet, språk och så vidare. Tillsammans med en koreograf, dansare eller danslärare tränar eleverna olika stilar och skapar konstnärliga produkter (dansfilmer, dansföreställningar, installationer med mera) genom att utgå från den egna kroppen och den dansteknik som är på förslag. Andra aktiviteter kan vara samtal, webbpublicering eller enkla aktioner i det offentliga rummet som till exempel site specifics eller flash mobs.

Vill du veta mer om hur ni kan jobba med dans i skolan? Få konkreta exempel på Skapande skolaprojekt? Hör då av dig till danskonsulenten. Dansföreställningar för barn och unga presenteras i NorrlandsOperans utbud för hela länet varje höst- och vårsäsong.

Dansläger och workshops arrangeras i samarbete med studieförbund, fritidsgårdar och andra organisationer. Att samarbeta med andra aktörer är viktigt eftersom danskonsulentverksamheten syftar till att öka kunskaperna om dans regionalt. Med bidraget Skapande skola kan professionella kulturaktörer och kulturpedagoger tillsammans med lärare, ge elever möjlighet till personlig utveckling. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar.

Som lärare, skolchef, bibliotekarie eller tjänsteman kan du vända dig till danskonsulentverksamheten med dina frågor om allt från Skapande skola-ansökningar till hur man pratar om dans i kulturpolitiska sammanhang. Du kan även få hjälp att bolla idéer eller få kontakt med dansutövare.

Nätverk

Dans i Västerbotten har ett brett uppdrag att stötta danskonstutvecklingen i hela länet med särskilt fokus på barn och unga. Kontoret finns på NorrlandsOperans dansavdelning i Umeå och drivs som en regional danskonsulentverksamhet. Danscentrum Norr är en branschorganisation för den fria dans- konsten i norra Sverige.

Medlemmarna är verksamma dansare, koreografer och pedagoger. Danscentrum Norr förmedlar kontakt med fria aktörer och grupper i regionen och utvecklar samarbetsprojekt inom Skapande skola.

Clara West , Länsdanskonsulent
Telefon: 070-399 24 55 / 090-15 43 18